wildlife3Σχεδόν δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που συγκεντρωθήκαμε στη Βάασα για το Wildlife Vaasa το 2014 και αν και μικρό χρονικό διάστημα, πολλά είχουν συμβεί στον κόσμο που ζούμε αλλα πολλά συνέβησαν και για το φεστιβάλ. καθώς απο τις αρχές του χρόνου η οργανωτική ευθύνη του έχει μεταφερθεί από το Μουσείο στο νέο πολιτιστικό κέντρο της πόλης, το οποίο ανήκει διοικητικά στη βιβλιοθήκη της πόλης, την παλαιότερη και πλουσιότερη της Φινλανδίας, και η οποία η οποία φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία το 2014 την εκθεση της Βασιλικής Κάππα και του Χρήστου Καρακάση Take a trip to the Invisible Cities.
Το φετινό διαγωνιστικό και οι επιτροπές προεπιλογής. Φέτος λάβαμε  922 ταινίες από περισσότερες από 80 διαφορετικές χώρες,και οι αριθμοί αυτοί ξεπέρασαν πλήρως τις προσδοκίες μας. Ταυτόχρονα, μέσα απο την μακρόχρονη διαδικασία προεπιλογής είδαμε ότι το wildlife1επίπεδο ποιότητας στη κινηματογράφηση της φύσης αυξήθηκε σημαντικά χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας φηφιακής κινηματογράφισης η οποία είναι εφικτή πλέον για όλους. Ως εκ τούτου, ο ανταγωνισμός μεταξύ των συμμετεχόντων δεν ήταν ποτέ πιο έντονος. Όλες τα 922 ταινίες που υποβλήθηκαν το φεστιβάλ φέτος, ανεξάρτητα από το μήκος ή το περιεχόμενο, πήραν μια δίκαιη αξιολόγηση απο την κριτική επιτροπή προεπιλογής, που αποτελείται από επαγγελματίες σκηνοθέτες και ακαδημαϊκούς.
Η φετινή προεπιλογή δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, αλλά ενας ατελείωτος, μαραθώνιος αγώνας ενάντια στον χρόνο γι αυτό το πρώτο και μεγάλο ευχαριστώ ανήκει σε αυτή την επιτροπή για την μεγάλη δουλειά που επιτέλεσαν. Από τις υποβληθείσες ταινίες, 218 ταινίες από 58 χώρες επιλέχθηκαν για περαιτέρω αξιολόγηση. Κάθε μια από αυτές τις ταινίες είναι κατά κάποιο τρόπο και νικήτρια, λόγω της υψηλής ποιότητας και επειδή οι επιλεγμένες μας ταινίες φέτος αντιπροσωπεύουν  μόνο το 25% του συνολικού αριθμού των ταινιών που υποβλήθηκαν. 
Δεδομένου όμως ότι η διαδικασία του διαγωνισμού συνεχίζεται, απο αυτές,  μόνο 110 ταινίες φτάσανε αισίως στο τελικό στάδιο με  60 να διαγωνίζονται στις πέντε κύριες κατηγορίες του διαγωνιστικού και αλλες 50 που έχουν επιλεγεί ως υποψήφιες για τα 5 ειδικά βραβεία. Αυτές οι ταινίες κρίνονται από τη διεθνή κριτική επιτροπή, τα μέλη της οποίας έχουν ήδη αρχίσει να αξιολογούν κατ ιδίαν τις ταινίες και θα συναντηθούν  στη Βάασα τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου κατα τη διάρκεια του φεστιβάλ, να επιλέξουν τους νικητές του φετινού διαγωνισμού.

προβολές ταινιών φύσης
Κατά τη διάρκεια των ημερών του φεστιβάλ, θα προβληθούν συνολικά 180 ταινίες από 58 χώρες με συνολικό χρόνο προβολής ανω των 90 ωρών. Οι προβολές θα διαρκέσουν 5 μέρες και θα υλοποιηθούν  στο Drama Hall στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Βάασα από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και στο πολιτιστικό κέντρο Φάνυ απο τις 10 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, το οποίο θα είναι και το βασικό σημείο συνάντησης και αναφοράς του φεστιβάλ όπου και θα πραγματοποιηθει΄και η τελετή απονομής των βραβείων το Σάββατο το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου

/Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη παρουσιάζονται καθημερινό πρόγραμμα non-stop χωρισμένα σε 2-3 ωριαίες ενότητες ώρα με ταινίες φύσης απο Αυστραλία, Αφρική και τη Βόρεια και Νότια Αμερική (Τετ 28.9.) Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη (Πέμ 29.9.) Επιστήμονικές και σκανδιναβικές ταινίες την Παρασκευή 30.9.), Βόρεια και Νότια Αμερική,  Ασία και Αυστραλία το Σάββατο 1.9. και, τέλος, οι νικήτριες ταινίες του φεστιβάλ την Κυριακή. 2 Οκτωβρίου.

Στo Πολιτιστικό κέντρο Fanny το πρόγραμμα είναι μεγαλύτερο σε διάρκεια αλλα και πιο διαδραστικό, αφου περισσότεροι από 30 σκηνοθέτες και κινηματογραφιστές θα είναι παρόντες για να παρουσιάσουν και να προάγουν τις ταινίες τους, να δικτυωθούν μεταξύ τους και να συζητήσουν με το κοινό. Τα προγράμματα των προβολών περιλαμβάνουν ταινίες φύσης απο Ασία, Ευρώπη,  Αφρική Αμερική, υποβρύχιες ταινίες, ταινίες στον τομέα της ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και βέβαια τις σκανδιναβικές ταινίες φύσης, ταινίες για κλιματική αλλαγή, φυσική ιστορία και επιστήμη, ταινίες για την προστασία του περιβάλλοντος και τέλος εθνογραφικές ταινίες φύσης. Καιρού επιτρέποντος στην αυλή του Πολιτιστικού κέντρου Fanny θα πραγματοποιηθούν επίσης και 2 υπαίθριες προβολές την Τετ 28.9. και την Πέμ 29.9. στις 9μμ. Η εισοδος σε όλες τις προβολές ειναι ελεύθερη, και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι για μια μοναδική ευκαιρία να βιώσουν για πέντε μέρες ψυχαγωγία υψηλής ποιότητας, και το πιο σημαντικό να εκμεταλευθούν την ευκαιρία να μάθουν τι συμβαίνει στον κόσμο σήμερα μέσα απο τις προβολές και να αναπτύξουν περιβαλλοντική ευαισθητοποίησή. Προβολές στα σχολεία θα πραγματοποιηθούν επίσης κυρίως πριν και μετά το φεστιβάλ με ταινίες animation χωρισμένες σε 4 παιδαγωγικά προγράμματα των 45 λεπτών. Διαγωνιστικό για παιδιά και νέους φέτος δεν πραγματοποιήθηκε λόγω φόρτου εργασίας με τον κυρίως διαγωνισμό.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ και ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Το φεστιβάλ προσφέρει επίσης ειδικές εκδηλώσεις όπως παρουσιάσεις από τους σκηνοθέτες - συζητήσεις σε φόρουμ - ποδηλατικές εξορμήσεις, δύο εκθέσεις φωτογραφίας και δύο μοναδικές εκδρομές που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ - η πρώτη στο κέντρο επισκεπτών Meteoria - μια περιοχή που έγινε κρατήρας μετεωρίτη με ιστορία 500 εκατομμυρίων ετών, το Söderfjärden το οποίο είναι και σημείο συνάντησης χιλιάδες γερανών πριν αποδημήσουν. Η δεύτερη εκδρομή θα γίνει στο Αρχιπέλαγο του Kvarken ένα Μνημείο Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO.

OI ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΌ ηταν 7 ταινίες μικρού μήκους οι οποίες ήταν αρκετά καλές αλλα δυστυχώς δεν είχαν να κάνουν με φύση και περιβάλλον και δεν επιλέχθηκαν. Οι συμμετοχές απο Κύπρο ήταν 2 και αυτές πολύ καλές αλλα ούτε αυτές επιλέχθηκαν.Εκτός συναγωνισμού επιλέχθηκε να προβληθεί η πολύ ενδιαφέρουσα ταινία μικρού μήκους του Νίκου Θεοδοσίου Cinema Road.

wildlife2Και βέβαια η συνεργασία μας με το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας και τo επερχόμενο 4o Διεθνές πανόραμα οικολογικών και επιστημονικών ταινιών που  θα έχει και εορταστικό χαρακτήρα μιας και συμπληρώθηκαν 10 χρόνια συνεργασίας με την Κουιντα και τον καλό φίλο και  συνάδελφο Χρήστο Ν Καρακάση και την αξιαγάπητη και πολύταλαντη φίλη Βασιλική Κάππα που πρίν 2 χρόνια μας τίμησαν με την παρουσία τους σαν μέλη της διεθνούς επιτροπής του Wildlife Vaasa 2014 και ελπίζουμε να τους καλοσωρίσουμε πάλι του χρόνου με νέες μορφές συνεργασίας καθώς το φεστιβάλ εχει προσφατα επιλεγεί να συμμετάσχει επίσημα στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της Φινλανδίας με ένα πρόγραμμα ταινιών για τη Φινλανδία απο μή Φινλανδούς κινηματογραφιστές.

Προς το παρόν όμως, κινηματογραφιστές, αντιπρόσωποι ταινιών, παραγωγοί, αλλοι επίσημοι, ΜΜΕ και κοινωνικά μέσα ανα τον κόσμο αρχίζουν να αντηχούν την τελευταία φάση του φετινού διαγωνισμού.

Χαιρετίζουμε λοιπόν όλους και τους προσκαλούμε να ερθουν στο φεστιβάλ φέτος για μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία εδω στον υπερβορρά.

Περισσότερες πληροφορίες για το φετινο φεστιβαλ εδώ>
http://www.wildlife.vaasa.fi/index.php/en/news
http://www.wildlife.vaasa.fi/index.php/en/finalists-and-special-award-nominees-2016
https://www.facebook.com/vaasawildlifefestival/?fref=ts
https://www.facebook.com/groups/262499658714/
https://youtu.be/s2oHVXvUQPo




Ηλίας Γ. Μισύρης
Vaasa Culture Center
Πολιτιστικός συντονιστής και παραγωγός του Vaasa Wildlife Festival