ΑγγλίαΤαξιδεύοντας, με όχημα ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ.Με αφορμή ένα ταξίδι στο Λονδίνο παρακολουθούμε έναν μονόλογο εσωτερικής αναζήτησης, πλαισιωμένο από την αντικειμενική αναπαράσταση, των δρόμων, των κτιρίων, των ανθρώπων και ότι δημιουργεί σαν αποτέλεσμα την ενέργεια που εκπέμπει μια μεγαλούπολη. Μία ξεκάθαρα αγγλοσαξονική ματιά, πάνω στον τρόπο που μπορεί να παρουσιαστεί μία πόλη, όχι λόγω της ίδιας της πόλης, αλλά λόγω του τρόπου της παρουσίασής της, που πλαισιώνεται από μουσικές επιλογές άρτιες, αυτόνομες και απόλυτα “κουμπωμένες “ στην ενέργειά της.

take a trip
Ίσως είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε το ταξίδι στην μεγάλη οθόνη, όχι σαν δημοσιογραφική καταγραφή της πραγματικότητας, αλλά ποιητικά και με φιλοσοφική διάθεση.
Ο τρόπος παρουσίασης και αφήγησης, το ίδιο το περιεχόμενο του λόγου, αλλά και ο τρόπος έκφρασης, που φτάνει σε κάποιες στιγμές ακόμα και στα όρια του χιούμορ, χωρίς ωστόσο να δείχνει καθόλου απλοϊκός, οδηγεί σε μεγάλο βαθμό στην απόλυτη ταύτιση του θεατή με τον ταξιδευτή, με την ανάγκη του για εσωτερική αναζήτηση, παράλληλα με την περιήγηση στην πόλη.
Η περιήγηση αυτή γίνεται οριζόντια, κάθετα αλλά και σε μια τρίτη διάσταση χρονική.

Από την Αθήνα προς το Λονδίνο. Από το Λονδίνο προς την Αθήνα.
Από τις εξωτερικές εικόνες προς τους υπαρξιακούς εσωτερικούς προβληματισμούς.
Από την αναζήτηση των νοημάτων, προς την υψηλού επιπέδου φωτογραφία και κινηματογραφική λήψη που αναδεικνύει την ατμόσφαιρα της πόλης, αλλιώς.

Οι πόλεις είναι ιδέες. Ο άνθρωπος παντού ο ίδιος. Με τα ίδια προβλήματα, με τα ίδια πάθη, με τα ίδια αιτήματα.

Το παράδοξο της προβολής μεγάλων ιστορικών γεγονότων που στιγμάτισαν το Λονδίνο και την Ευρώπη σε αντιδιαστολή με τους προσωπικούς προβληματισμούς και την καθημερινότητα του απλού σύγχρονου ανθρώπου.
Η συλλογική ιστορική συνείδηση σε συσχέτιση με την προσωπική ατομική συνείδηση του ταξιδευτή.

Λόγος, εικόνα και μουσική σε παράλληλη δράση. Με αυτόνομη υπόσταση το καθένα και ταυτόχρονα σε απόλυτη σύνδεση μεταξύ τους.
Ένα ευφυές δημιουργικό παζλ επαναπροσδιορισμού του είδους του ντοκιμαντέρ που μπορεί να αποτελέσει μία ιστορική τομή στην δημιουργία του κινηματογραφικού είδους και την αρχή ενός άλλου ταξιδιού...

 

Η Ταινία γέννησε ένα νέο δημιουργικό πλαίσιο όπου η ζωγραφική, ο κινηματογράφος και η συγγραφή ενώθηκαν, και προχώρησαν σε μια δημιουργική σύζευξη με σημειολογικές προεκτάσεις που διευρύνουν την τυπική αντίληψη για τα όρια των τεχνών και ιδιαίτερα του δημιουργικού ντοκιμαντέρ.

Διεύθυνση Φωτογραφίας: George Devon, Διονύσιος Δήμας, Χρήστος Ν. Καρακάσης
Μουσική Σύνθεση: Gregory Giarelis
Βοηθός Σκηνοθέτη-Ηχοληψία: Νίκος Ψαλτάκης
Βοηθός Παραγωγής: Μαρία Κάππα
Κείμενα Αφήγηση: Βασιλική Κάππα
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Χρήστος Ν. Καρακάσης
Παραγωγή: Κινηματογραφική Εταιρεία Κουίντα

Συνεργάτης-Συμπαραγωγός-Διανομή: Εταιρεία Tickets Tickets