draamasaliΤο Vaasa Wildlife Festival 2020 θα διοργανωθεί στη πόλη Vaasa της Φινλανδίας για δέκατη φορά φέτος, από τις 25-27 Σεπτεμβρίου. Το φεστιβάλ υλοποιείται κάθε δεύτερη χρόνια από το 2002. Λόγω των απαγορευτικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της άνοιξης, το φεστιβάλ αναγκάστηκε να αναβάλει τον 10ο διεθνή διαγωνισμό του και έτσι, το πρόγραμμα του φεστιβάλ φέτος έχει «υβριδική προσέγγιση» με διαδικτυακές όσο και δημόσιες εκδηλώσεις, με κύριο στόχο να προσεγγίσει πάλι με προσοχή το τοπικό κοινό του σε ”δια ζώσης” εκδηλώσεις, και ταυτόχρονα να ενεργοποιήσει και το παγκόσμιο κοινό του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, αντίστοιχα.

 

Καλλιτεχνικές παράλληλες εκδηλώσεις είναι επίσης στο μενού του προγράμματος με την έκθεση ”Τake a trip to the invisible cities” με ζωγραφική και κείμενα της Βασιλικής Κόππα μαζί την πολυβραβευμένη φέτος ταινία Take a trip του Χρήστου Καρακάση. Μια πολύ αγαπημένη έκθεση που κάνει την εμφάνιση της για τέταρτη φορά στη Φινλανδία. Οι "παραδοσιακές" δημόσιες προβολές θα πραγματοποιηθούν στη βιβλιοθήκης της πόλης φέρνοντας σε τρείς μέρες στη μεγάλη οθόνη 12 υψηλής ποιότητος ταινίες ντοκιμαντέρ φύσης και επιστήμης, οι οποίες βραβεύτηκαν στον τελευταίο κινηματογραφικό διαγωνισμό το 2018. Επίσης μια ειδική προβολή μιας νέας ανεξάρτητης φινλανδικής παραγωγής, με την ονομασία "Pihkaa sielussa" (ρετσίνι στην ψυχή) , θα απεικονίσει την ιστορία ενός ταξιδιού με κανό μέσα στην παρθένα φινλανδική φύση μέσα από λίμνες και μέσα από τα τεραστία ποτάμια της ενδοχώρας.

Το πρόγραμμα των δημόσιων προβολών στη βιβλιοθήκη, θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς Covid-19 για δημόσιες εκδηλώσεις, και για αυτό περιορισμένος αριθμός θέσεων θα είναι διαθέσιμος στη βιβλιοθήκη ενώ η είσοδος είναι δωρεάν. Το πρόγραμμα για σχολεία και οικογένειες στο Culture House Fanny Στο Πολιτιστικό Σπίτι Fanny, την Παρασκευή το πρωί από τις 10-12 π.μ., το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει 2 ώρες σχολικές προβολές κατόπιν αιτήματος και την Κυριακή 27.9, στις 12–2 μ.μ., θα έχουμε ένα πρόγραμμα για παιδιά και οικογένειες, παράσταση κουκλοθέατρου ακολουθούμενη από ένα εργαστήριο για όσους θέλουν να μάθουν πώς να φτιάχνουν μαριονέτες, από ανακυκλώσιμα υλικά!

Το πρόγραμμα της Κυριακής στο Fanny, θα συνεχιστεί στις 2-4 μ.μ. με ένα αφιέρωμα στην αγαπημένη μας Carita Nyström που έφυγε πέρυσι, δείχνοντας μερικές από τις ταινίες που έκανε με το φεστιβάλ τα τελευταία δέκα χρόνια, σε συνεργασία με σουηδόφωνα σχολεία που βρίσκονται στις σουηδικές παραθαλάσσιες περιοχές.

Στο Culture House Fanny το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει επίσης την έκθεση τέχνης «Κάντε ένα ταξίδι στις Αόρατες Πόλεις» της Βασιλικής Κόππα. Η έκθεση περιλαμβάνει τη γνωστή σειρά ζωγραφικής της Βασιλικής Κόππα «Αόρατες Πόλεις», ένα βιβλίο με τα κείμενά της και το ντοκιμαντέρ 30 λεπτών «Take a trip» του Χρήστου Καρακάση, που έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε φεστιβάλ φέτος. Η έκθεση ανοίγει την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. και θα είναι διαθέσιμη για τους επισκέπτες έως τις 15 Οκτωβρίου, και οργανώνεται στα πλαίσια συνεργασίας με το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού κινηματογράφου της Αθήνας η οποία του χρόνου κλείνει δεκαετία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ONLINE Διαδικτυακές προβολές και προγράμματα σε συγκεκριμένα θέματα όπως, Κλιματική Αλλαγή, Παράνομο εμπόριο Άγριας Ζωής σε συνάρτηση με τον Covid-19 καθώς και ταινίες για αειφόρα ενέργεια και κυκλική οικονομία θα δημοσιευτούν στα κοινωνικά μας μέσα κατά τις ημερομηνίες του φεστιβάλ, σε συνεργασία με τους συνεργάτες του φεστιβάλ μας στις ΗΠΑ, Wildlife Conservation Film Festival, ενώ το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, το φεστιβάλ συμμετέχει στην Εβδομάδα Αειφορίας στην Ostrobothnia με ταινία την κυκλική οικονομία.


Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ (Εδω στα Αγγλικά) Καλό και ασφαλές φεστιβάλ για όλους

Ηλίας Γ. Μισύρης παραγωγός του Vaasa Wildlife Festival

wild baltic series between estonia and finland kuva christoph hauschild